Ordspråk är små korta fraser som rymmer ett särskilt budskap eller visdom värd att betänka. Bibeln rymmer mängder med tänkvärda verser och givetvis finns de också i Ordspråksboken. Det finns ordspråk som låter märkliga och vars innebörd åtminstone jag inte fullt ut greppar. Men så finns det de där vars betydelse känns igen i mitt eget liv. Kanske det varit så även för dig?

När jag hade gått ut gymnasiet var jag velig med vad jag skulle göra. Mitt enda seriösa alternativ var att läsa till tandläkare på Umeå Universitet. Under vårens tandläkarbesök hade jag frågat min tandläkare i Linköping vad det bästa med yrket var. Tyvärr minns jag bara hans avrådan ”man sitter mycket och får ont i axlar och rygg”. Nåväl, sommaren började gå mot sitt slut och snart var hösten här.

Bekymmer gör hjärtat tungt,
ett vänligt ord muntrar upp.
Ords. 12:25

En dag pratade jag om min vånda med vännen Anna. Hon gav mig då ett bibelord från Matt. 6:33-34 där det står:

Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.
Matt. 6:33-34

Jag hade verkligen bekymrat mig om vad jag skulle göra till hösten. Så minns jag att Anna berättade om hennes planer att gå på en bibelskola. Hon frågade om jag inte skulle göra det också. Jag hade inte ens tänkt tanken innan. Men så en torsdag hade jag bestämt mig, jag faxade in min ansökan från mitt sommarjobbs kontor och samma dag ringde de från bibelskolan och sa att jag var välkommen. Jag flyttade upp måndagen därpå. Det kändes overkligt och samtidigt så skönt. Nu behövde jag inte vela för vad jag skulle göra. Troligtvis hade det varit helt okej att läsa till tandläkare också, men jag upplevde att Gud ville visa mig en annan väg.

Jag skulle aldrig ha kommit på att gå en bibelskola om inte Anna hade gett mig bibelordet och berättat om hennes planer. Det fick mig att gå i en riktning som kändes både spännande och läskig, men jag kände en frid över beslutet. Idag ångrar jag inte för en sekund att jag gick på bibelskolan. Dessa bibelord om att inte bekymra sig och att söka Gud i första hand har fått betyda mycket för mig sedan den där dagen för snart 10 år sedan. Och Annas vänliga ord gjorde mig glad och förväntansfull. För mig är det sant att bekymmer gör hjärtat tungt och att vänliga ord muntrar upp.

Kanske känner du bekymmer och oro inför hösten? Eller kanske finns det andra bekymmer som gör att dina tankar maler? Du ska inte tränga bort dina tankar och din oro, men du kan söka dig till Gud för vägledning och hjälp. Dela också dina bekymmer med någon vän som du litar på, då kan du få hjälp att med klara ögon se på saken. Och glöm inte att be tillsammans om vägledning och kraft.

Utmaning: Sök dig till Gud; Han kanske vill visa dig en väg och riktning du inte tänkt dig. Uppmuntra andra genom vänliga och kloka ord. Kanske de får vara till lika stor glädje för dina medmänniskor som Annas ord var för mig?

Bön: Tack käre Gud för att du vill vägleda oss. Att du vill lätta våra mörka sinnen som kan fördunklas av bekymmer och oro. Tack för att vi kan lita på att du har omsorg om oss. Sänd människor i vår väg som kan vara oss till hjälp och hjälp oss att på samma sätt vara goda medmänniskor för andra. Amen

Sayuri Kikuchi

19dec