Under fastan läste vi Lukasevangeliet och fram till pingst kommer vi att lägga upp tio studier om Efesierbrevet. Det här är den första delen.

Den här andaktsserien pulblicerades för första gången som en uppföljning till temadagen Rotad, rustad, riktad och är skriven av Rosina Johansson, Evelinn Björk, Erika Norberg och Marina Johansson. Varje del innehåller en sång, en del ur Efesierbrevet att läsa, en reflektion och frågor att fundera på enskilt eller diskutera tillsammans med en grupp.

Dagens uppdrag

1. Läs Efesierbrevet 1:1– 2:6.
2. Lyssna på sången All Things New av Steven Curtis Chapman och läs översättningen av texten (nedan).
3. Läs sedan reflektionen nedan och fundera på dina svar på frågorna. Samtala gärna tillsammans med andra om frågorna, bibeltexten och sången.

ÖVERSÄTTNING av All Things New - Steven Curtis Chapman

Vem talade och fick solen att gå upp,
för att lysa upp den allra första dagen?
Vem andades över vattnet för att starta den allra första vågen?
Det var Du

Du uppenbarade Din härlighet för varje levande varelse på jorden
Och de började sjunga den första sången som någonsin hörts
De sjöng för Dig:

Men världen bröts i tu
- trasades, misshandlades, ärrades
Du tog det hopplösa, det liv som
förstörts, ärrats och sårats
och Du gjorde det nytt

Du befriar och förvandlar
Du förnyar och återupprättar
och för alltid vill vi
se och tillbe Dig

Du gör vinter till vår
Du tar allt levande
och andas Livets
andetag in i det
om och om igen

Du skapar soluppgången,
dag efter dag efter dag
Men det kommer en morgon
då allt det gamla försvinner
och då ska alla se:

Du gör allting nytt (halleluja)
Kom och befria, kom och förvandla
Kom och förnya, kom och upprätta
Du gör allting nytt (halleluja)
Och i evighet ska vi se och ära Dig

Nu och i evighet
gör du allting nytt

REFLEKTION av Evelinn Björk

Den här sången känns litegrann som en sammanfattning av Bibeln, på 5 minuter och 43 sekunder. Från Skapelsen till att vi firar Jesu återkomst. För att kunna ta in budskapet rekommenderar vi därför en del Bibelläsning. Det finns massa verser att plocka bara ur Efesierbrevet, men här är några utvalda som kan vara bra att ha i tankarna:

Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. Han har välsignat oss med all den andliga välsignelse som genom Kristus finns i himlen, liksom han före världens skapelse har utvalt oss i honom till att stå heliga och fläckfria inför sig i kärlek.
(Ef 1:3-4)

Må han ge ert inre öga ljus, så att ni kan se vilket hopp han har kallat oss till, vilket rikt och härligt arv han ger oss bland de heliga, hur väldig hans styrka är för oss som tror – samma oerhörda kraft som han med sin makt lät verka i Kristus när han uppväckte honom från de döda och satte honom på sin högra sida i himlen, högt över alla härskare och makter och krafter och herravälden, över alla namn som finns att nämna, såväl i denna tiden som i den kommande. Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gjorde han till huvud för kyrkan, som är hans kropp, fullheten av honom som helt uppfyller allt. (Ef 1:18-23)

Ni var döda genom era överträdelser och synder den gång ni levde i dem på denna tidens och världens vis och lät er ledas av fursten över luftens rike, över den andemakt som nu är verksam i olydnadens människor. Sådana var vi alla en gång, då vi följde våra mänskliga begär och handlade som kroppen och våra egna tankar ville, och av födseln var vi vredens barn, vi som de andra. Men Gud, som är rik på barmhärtighet, har älskat oss med så stor kärlek att fast vi var döda genom våra överträdelser har han gjort oss levande tillsammans med Kristus – av nåd är ni frälsta –(Ef 2:1-5)

Bland allt detta så finns det en avgörande vers, nämligen Ef 2:4 –
”Men Gud, som är så rik på barmhärtighet,
har älskat oss med så stor kärlek”

Och den avgörande punkten består av två ord: Men Gud

Det är på grund av det som allt hänger ihop. Vi var alla ”döda i våra överträdelser” men Gud har gjort oss levande i Kristus.

Som sångtexten beskriver – världen blev trasig, förfallen, slagen och ärrad,
i människors överträdelser och synder. Men Gud överger inte, utan ingriper och styr upp.

Vi är alla syndare men Gud häller nåd och kärlek över oss så att vi kan stå fläckfria inför honom.

Världen runt, så härjar det så mycket mörker, men Gud gör allting nytt.

Det är lätt att missta ”att göra något nytt” för att betyda något i stil med att börja om, sudda ut, radera. Det har i alla fall jag brottats mycket med, för
vad skulle Gud sudda ut?

Istället så slog jag upp det och det var
en synonym jag fastnade för:

”På nytt bekräfta.”

Att bli bekräftad av Gud är inte en engångsföreteelse. Det är snarare en daglig förmån. Något som sker om och om igen. En bekräftelse på att vi tillhör honom. Som hans barn, som hans kropp, som hans församling.

I sångens refräng kanske du lägger märke till fyra nämnda ord.

”Du befriar och förvandlar,
du förnyar och återupprättar.”

Vi behöver inte vara fångade i det som har varit. Det är tack vare honom som vi får bli befriade, förvandlade, förnyade och återupprättade – så att vi kan leva i det hopp han har kallat oss till och leva som de ljus vi förmår vara som hans barn. Inte bara av nåd så att vi ska vara fria, utan för att Han vill ha oss hos sig. Inte bara för att vi ska räddas undan mörker, utan för att vi ska vara levande och sprida ljus.

Hans väldiga styrka bär och befriar. Sedan är det upp till oss att fortsätta rota oss i Honom, rusta upp oss för tjänst, rikta in oss på rätt kurs – och följa.

FRÅGOR att fundera på själv eller gärna samtala om med andra:

• Vad tänker du när du hör sången?
  • Är det någon specifik vers du fastnar för i Ef 1:1-2:6?
  • Håller du med om att Ef 2:4 (Men Gud) är en avgörande punkt? Varför/varför inte?
  • Hur påverkar det här ditt liv? Eller hur borde det påverka ditt liv?

Genvägar