Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Under fastan läste vi Lukasevangeliet och fram till pingst kommer vi att lägga upp tio studier om Efesierbrevet. Det här är den tredje delen. 

Den här andaktsserien pulblicerades för första gången som en uppföljning till temadagen Rotad, rustad, riktad och är skriven av Rosina Johansson, Evelinn Björk, Erika Norberg och Marina Johansson. Varje del innehåller en sång, en del ur Efesierbrevet att läsa, en reflektion och frågor att fundera på enskilt eller diskutera tillsammans med en grupp.

Här finns en Spotifylista med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.
Här finns en spellista på Youtube med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.

 

Dagens uppdrag

1. Läs Efesierbrevet 3:1-13.
2. Lyssna på sången Shine On Us av Josh Wilson och läs översättningen av texten (nedan).
3. Läs sedan reflektionen nedan och fundera på dina svar på frågorna. Samtala gärna tillsammans med andra om frågorna, bibeltexten och sången.

 

ÖVERSÄTTNING av Shine On Us - Josh Wilson

Staden sover inte på natten.
Klockan 22 vaknar den till liv.
Här finns 20 miljoner människor,
och så jag.
En taxichaufför kör varje dag,
mycket jobb, ynklig lön.
Söker bara ett sätt att finna frid.
Men att hitta frid, är alltför svårt,
när man söker i mörkret.

Så lys, lys, lys på oss.
Åh Gud, vi behöver Din kärlek.
De här gatorna är inte ljusa nog.
Åh Jesus, lys på oss.

Jag sitter i hörnet här.
Min värdighet rinner iväg
med varje mynt jag tigger ner i koppen.
Det spelar ingen roll hur mycket folk ger;
det verkar ändå aldrig räcka.

Ljuset i mitt tunga hjärta
håller på att bli alltför mörkt.

Gud är full av nåd,
vänder mörker till gryningsljus.
Alla ni som är svaga och trötta,
lyft era händerna och sjung:

Lys, lys, lys på oss.
Åh Gud, vi behöver Din kärlek.
Gatorna är inte ljusa nog.
Åh Jesus, lys på oss.

Så lys, lys, lys på oss.
Åh Gud, vi behöver Din kärlek.
Gatorna är inte ljusa nog.
Åh Jesus, lys på oss.

 

REFLEKTION av Marina Johansson

Tack vare Kristus Jesus är hedningarna genom evangeliet arvingar som vi, tillhör samma kropp som vi och har del i löftet som vi. Och evangeliets tjänare har jag blivit genom den nådegåva som Gud ger mig med sin kraft och styrka. Jag, den allra obetydligaste av alla heliga, har fått denna nåd: att ge hedningarna budskapet om den outgrundliga rikedom som finns i Kristus och att upplysa alla om planen med den hemlighet som från världens början varit dold hos Gud, som har skapat allt. Nu skulle härskarna och makterna i himlarymderna genom kyrkan få kunskap om Guds vishet i hela dess mångfald. Detta var den avsikt med världen som han förverkligade i och med Kristus Jesus, vår herre. Genom honom och med den tillförsikt vi hämtar ur tron på honom kan vi frimodigt nalkas Gud. (Ef 3:6-12)   

Tänk dig att du är ett träd, eller en gren från vinstocken om du vill. Det finns mycket koldioxid där ute men det fixar du, för det mesta i alla fall. Du har ju dessutom solen som skänker styrka och kraft att producera syre till människorna, så de inte kvävs av koldioxiden. Eller våra trädgårdskompisar för den delen, vi behöver stödja varandra också.

Tittade man på Josh Wilsons officiella musikvideo (tyvärr hittar jag den inte på Youtube längre), så cyklar Josh förbi lite olika personer, en kvinna som sitter på en trappa, en man som sitter och tigger och en pojke som strosar runt på en tom gata. Låten berättar om hur mycket elände det finns runtomkring och många gånger behöver man nog inte ens titta utanför sig själv för att se det. Så be om kraften att orka med. Be om kraften att hjälpa någon annan.

I slutet av låten så stannar Josh upp och låter pojken på gatan testa hans cykel. Det var hans sätt att motarbeta koldioxidet och skänka lite syre. Och det behöver inte vara svårare än så. 

Vi behöver inte fixa allting själva för vi har varandra och som unika individer är vi gjorda för olika saker. Alla kan inte fixa allt men alla kan fixa något eller hjälpa någon. I Joshs fall så är han musikalisk och om videon var något att utgå från så är ungdomar det som ligger honom varmt om hjärtat. Gud har lagt ner de här sakerna i honom och därför kommer det naturligt för honom.

Liksom krusbärsbusken inte kan, eller förmodligen ens vill, vara en tall som ger skugga, kan inte heller tallen vara en blombänk men alla hör de hemma i samma trädgård. En oas för dem som fortfarande söker, som får visa vem Gud är.

 

FRÅGOR att fundera på själv eller gärna samtala om i grupp:

  • Vad tänker du när du hör sången?
  • Vad tänker du kring bibeltexten?
  • Vad gör du när du behöver "syre"?
  • Josh brinner för ungdomar. Vilka brinner du för?