Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Under fastan läste vi Lukasevangeliet och fram till pingst kommer vi att lägga upp tio studier om Efesierbrevet. Det här är den fjärde delen. 

Den här andaktsserien pulblicerades för första gången som en uppföljning till temadagen Rotad, rustad, riktad och är skriven av Rosina Johansson, Evelinn Björk, Erika Norberg och Marina Johansson. Varje del innehåller en sång, en del ur Efesierbrevet att läsa, en reflektion och frågor att fundera på enskilt eller diskutera tillsammans med en grupp.

Här finns en Spotifylista med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.
Här finns en spellista på Youtube med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.

 

Dagens uppdrag

1. Läs Efesierbrevet 3:14-19.
2. Lyssna på sången Here I Am av Bryan Adams och läs översättningen av texten (nedan).
3. Läs sedan reflektionen nedan och fundera på dina svar på frågorna. Samtala gärna tillsammans med andra om frågorna, bibeltexten och sången.

 

ÖVERSÄTTNING av Here I Am - Bryan Adams

Här är jag och det här är jag
Det finns ingen annan plats
jag hellre skulle vilja vara på
Här är jag och det är bara du och jag
I natt kan vi förverkliga våra drömmar

Det är en ny värld och en ny start
Den är levande i ett
ungt hjärtas slag
Det är en ny dag med en ny plan
Jag har väntat på dig
Här är jag
Här är jag

Här är vi och vi har bara börjat
Och efter all den här tiden är vår tid nu
Precis på platsen där vi hör hemma

Det är en ny värld och en ny start
Den är levande i ett ungt hjärtas slag
Det är en ny dag med en ny plan
Jag har väntat på dig
Här är jag
Här är jag

Väntandes på dig
Här är jag och
det här är jag
Det finns ingen annan
plats jag hellre
skulle vilja vara på
Här är jag och det är
bara du och jag
I natt kan vi förverkliga
våra drömmar

Det är en ny värld och en ny start
Den är levande i ett ungt hjärtas slag
Det är en ny dag med en ny plan
Jag har väntat på dig
Här är jag
Här är jag

(Oh här är jag) här är jag
(Oh här är jag) här bredvid dig
(Oh här är jag) och plötsligt
är världen helt ny
Här är jag
Här är jag
Jag kommer att stanna

Det finns inget som står i vägen för oss
Här är jag

 

REFLEKTION av Rosina Johansson

Jag tycker det är spännande hur man kan hitta Gud där man inte förväntade sig att hitta Honom och att bara du är öppen och redo finns Gud överallt. Precis så var det med den här sången och första gången jag hörde den. Jag hade satt mig ner för att se en tecknad barnfilm om vildhästar. Filmen börjar med att ett föl föds och sången spelas i bakgrunden under tiden som fölet börjar upptäcka den nya världen och vem han är i den.

Men jag har alltid från första gången jag såg filmen och hörde sången känt att den här sången handlar om mig och Gud. Det är som om sången uppmanar och uppmuntrar mig att sätta mig ner och säga till Gud: Här är jag och det är den här personen jag är. Den får mig att vilja stå ärlig inför Gud och bara breda ut armarna och vila i Gud och Hans härlighet och kärlek.

Sången påminner mig också om att det inte finns någon plats på jorden jag hellre skulle vilja vara på än med Gud. Då spelar det ingen roll var jag är rent geografiskt, när jag är med Gud är jag på den bästa platsen på jorden. Och det här är början, idag är början. Nu, den här stunden när jag sätter mig ner och vilar i Gud, är början. Då spelar det ingen roll om du som jag varit kristen i 13 år eller 1 dag eller 60 år. Idag är en ny värld med en ny start tillsammans med Gud och det lever i oss i varje hjärtslag. Vi behöver bara våga säga: Här är jag och jag vill vara med dig Gud.

Därför vill jag falla på knä för Fadern, efter vilken allt vad fader heter i himlen och på jorden har sitt namn. Måtte han i sin härlighets rikedom ge kraft och styrka åt er inre människa genom sin ande, så att Kristus genom tron kan bo i era hjärtan med kärlek. Stå fasta och var stadigt rotade i honom, så att ni tillsammans med alla de heliga förmår fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som är väldigare än all kunskap, tills hela Guds fullhet uppfyller er. (Ef 3:14-19)

Gud är början, Gud är slutet, Gud är mitten och allt där emellan. Med jämna mellanrum behöver vi göra som så många kristna före oss har gjort och som så många kristna efter oss kommer att göra: vi behöver vända oss till Gud, för allt vad Gud är.

Fästa vårt fokus på Fadern som har skapat allt. Allt från den minsta atom till den största galaxen. Fadern som skapade varje cell i våra kroppar och skapade dem med en tanke.

Fästa vårt fokus på Sonen som dog för våra synder och som uppstod för att vi skulle få uppstå med Honom. Jesus som gjorde allt för oss.

Fästa vårt fokus på Anden som varje dag ger ny kraft, ny styrka och ny kärlek. Så att vi fortsätter vara stadigt rotade i Gud.

Ställa om vårt fokus till Gud och vem han är.

Det här är en sång som påminner mig om storheten i Gud men också närheten. Det är inte bara jag som säger ”här är jag” utan det är också Gud som säger till oss: 

Här är jag, bredvid dig. Du vet vem jag är och idag är det du och jag. Tillsammans kan vi göra vad som helst.

Och då kan vi svara: Här är jag. Du vet vem jag är. Idag är det du och jag. Om du är med mig kan jag göra vad som helst.

 

FRÅGOR att fundera på själv eller gärna samtala om med andra:

  • Vad tänkte/kände du när du lyssnade på låten?
  • Fick du några tankar, funderingar eller frågor när du läste texten i Efesierbrevet inför det här?
  • Är du öppen för att möta Gud överallt?
  • Sätter du dig någon gång ner och säger "Nu är det du och jag, Gud"?
  • Vem är Gud för dig? Vem är Jesus för dig? Vem är den Helige Anden för dig?