Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Under fastan läste vi Lukasevangeliet och fram till pingst kommer vi att lägga upp tio studier om Efesierbrevet. Det här är den nionde delen. 

Den här andaktsserien pulblicerades för första gången som en uppföljning till temadagen Rotad, rustad, riktad och är skriven av Rosina Johansson, Evelinn Björk, Erika Norberg och Marina Johansson. Varje del innehåller en sång, en del ur Efesierbrevet att läsa, en reflektion och frågor att fundera på enskilt eller diskutera tillsammans med en grupp.

Här finns en Spotifylista med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.
Här finns en spellista på Youtube med alla sånger som ingår i vår uppföljningsserie.

 

Dagens uppdrag

1. Läs Efesierbrevet 5:21-6:9.
2. Lyssna på sången Brave av Nichole Nordeman och läs översättningen av texten (nedan).
3. Läs sedan reflektionen nedan och fundera på dina svar på frågorna. Samtala gärna tillsammans med andra om frågorna, bibeltexten och sången.

 

ÖVERSÄTTNING av Brave - Nichole Nordeman

Porten är bred
Vägen är lagd med “Lagom”
Folk är vänliga och snabba
på att dra med dig
Välkommen till Lagomvägen
Där du är trygg och säker
och tills nu - är det där jag har varit

Det har varit rädsla
som bundit mig vid allt
men det är kärlek, Din kärlek
som skurit av repen

Hej då, Status Quo
Jag tänker släppa taget.
Du får mig vilja vara modig
“Som det alltid varit”
är inte längre nog
Du får mig vilja vara modig
Modig Modig

Jag är liten
och jag svarar när
någon tilltalar mig
Men jag är beredd
satsa allt
Jag säger Ditt namn
Ditt namn redo att hoppa
även beredd att falla

Varför började jag
kompromisserna?
Varför försökte jag
hålla allt inombords?

Jag vet inte av någon eld
som inte börjat med en gnista
Alla stormar börjar med en enda
droppe regn
Om Du tror på mig, ändrar det allt
Så nu drar jag

Hej då Status Quo
Jag tänker släppa taget.
Du får mig vilja vara modig
“Som det alltid varit”
är inte längre nog
Du får mig vilja vara modig
Modig Modig

 

REFLEKTION av Rosina Johansson

Vi lever i Sverige, landet lagom. Jag har inte studerat mycket språk men vad jag vet så är Sverige ett av de få länderna som har ett ord för lagom. Lagom är ett bra ord i sammanhang som chokladen ska vara lagom varm, sängen lagom mjuk, jag behöver lagom mycket mat. Lagom håller en på den gyllene mittenlinjen där det varken blir för mycket eller för lite.

Men problemet kommer när du ska engagera dig lagom mycket t.ex. i jobbet du ska engagera dig lagom mycket så att du gör ett bra jobb men inte för mycket så att du är bättre än de andra.

Problemen kommer när du bara får visa lagom mycket känslor; du ska vara glad och positiv men bara lagom mycket så det inte blir jobbigt för de som är runt dig när du är för glad och för positiv.

Du ska visa att du är ledsen men inte för mycket, det blir jobbigt för de som finns runt dig som måste ta hand om dina tårar. Visar du inga känslor alls är du konstig men visar du för mycket är du jobbig.

Problemet kommer när man ska vara sig själv, man ska sticka ut men göra det lagom mycket. Sticker du ut för mycket är du konstig sticker du inte alls ut är du också konstig.

Slutsatsen är alltså: håll dig till mittenlinjen, lagomläget, var medelmåttig.

För mig är det orimligt. Jag tror inte heller det är så Gud har tänkt det.

Var inte inställsamma ögontjänare, utan
var Kristi tjänare som helhjärtat gör Guds
vilja. Tjäna villigt och glatt, det gäller ju
Herren och inte människor. Ni vet att var
och en som gör något gott får sin lön för
det av Herren, vare sig han är slav eller
fri. Och ni som har slavar, handla på
samma sätt mot dem och använd inga
hårda ord. Ni vet ju att de och ni har
samme herre i himlen, och han tar inte
hänsyn till person. (Ef 6:6-9)

Gud har skapat oss till att vara brinnande och helhjärtade kristna. Det betyder inte att du ska gå in med samma iver, kraft och entusiasm i allt du gör. Det betyder inte att du ska köra slut på dig själv. Men det betyder att när du följer Gud, gör det helhjärtat. När du är dig själv, var det helhjärtat. Låt inte rädslan för att bli dömd av människor hindra dig från att leva helhjärtat för Jesus, låt inte rädslan för hur samhället ska reagera hindra dig från att helhjärtat göra Guds vilja och det som är gott.

I Jesaja 41:10 står det: ”Var inte rädd jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud.” Vi behöver inte vara rädda för Gud är på vår sida och Han är Gud. 

Men det är lättare sagt än gjort. Vi är människor. Vi blir rädda. Det är svårt att komma ifrån så istället för att satsa på att inte vara rädd så satsa på att inte låta rädslan styra dig, välj att vara modig (och så kan vi låta vetskapen om att vi inte behöver vara rädda vila i bakhuvudet).

Att välja att vara modig innebär inte att man väljer bort rädslan eller att rädslan magiskt kommer att försvinna, för utan rädsla finns inte mod. När jag ställer mig inför en konfirmationsklass och pratar om något ämne behöver jag inget mod för det skrämmer mig inte men att plocka upp telefonen och ringa, då kan jag behöva allt mod jag bara kan uppbringa. Men för en annan människa kan det vara helt tvärtom.

Gud får mig att vilja vara modig nog att kliva utanför min inrutade säkerhet, att våga lämna läget lagom. De gånger jag har valt att vara modig för Gud, har jag känt en stor välsignelse. Det bästa är att jag inte behöver uppbringa modet själv. Det räcker att jag väljer att vara modig så är Gud med mig och hjälper mig med mod.

Kanske är det enklare att stanna i landet lagom eller att välja mellanvägen, hålla sig i mitten. Det krävs mindre av dig då. Men då missar man också Guds härlighet och man får inte vara med om några under. Om vi väljer att vara modiga så är Gud med oss och vi kommer att få se fantastiska saker!

FRÅGOR att fundera på själv eller gärna samtala om i grupp:

  • Vad tänkte du, kände du, när du lyssnade på sången?
  • Fick du några tankar, funderingar eller frågor när du läste texten ur Efesierbrevet?
  • I vilka sammanhang har du tendens att hamna i "lagomläget"?
  • När kan du känna att Gud uppmanar dig att vara modig och gå?
  • Har du känt att något händer de gånger du valt att vara modig och gå på Guds maning även om du varit rädd?